Valpung

Om valar hade haft pungen på utsidan, då hade vattennivån höjts med en halv meter och norrmännen vart klädda i valpungs- ponchos.

Humor, kan tyckas.. men är det rimligt?
Låt oss göra en snabb uppskattning och ta reda på saken!

Havens yta på jorden enligt wikipedia: 361 126 400 kubikkilometer.

Havsvattenvolym enligt hypertextbook.com: 1.3 miljarder kubikkilometer (1.3*10^18 kubikmeter).

En vals testiklar upptar drygt två procent av dess kroppsvikt, en grov överskattning torde vara att en valpung skulle vara 150 kubikmeter stor.

Antalet valar i världen är osäkert, låt oss räkna med den absolut för stora siffran en miljard stycken, bara för att vara på den säkra sidan.

Beväpnade med dessa tre uppskattningar kan vi dra följande slutsats:

Volymen för de samlade valpungarna skulle bli 150 kubikmeter * 1 miljard valar = 150 miljarder kubikmeter.

Det skulle krävas 361 126 400 kubikkilometer (3.6*10^17) kubikmeter valpung för att höja vattennivån i haven en meter, hälften för att höja en halvmeter.

Vi har tillgång till 1.5*10^11 kubikmeter valpung, det är ungefär tio miljontedelar av vad som krävs för att höja vattennivån så som utlovades i utsagan ovan.

Om all valpung kastades i vattnet skulle havsytan höjas tjugo miljontedelar av en meter, även kallat 20 mikrometer. Intressantare i detta fall är varför man antar att en vals volym skulle öka bara för att man flyttar delar av kroppen från insidan till utsidan.


Kommentarer
Postat av: Tanne

Eftersom du ändå håller på med uträkningar så tycker jag du kan räkna ut hur många shotglass en val's utlösning skulle fylla!

2009-12-03 @ 11:26:37
URL: http://fillmeup.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0